Kiszenie kapusty

25 października zgodnie z naszą tradycją odbyło się kiszenie kapusty. 
W czasie zajęć pani wicedyrektor Joanna Bartoszek zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. 
W pierwszej części dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę, oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. Poznały również tradycyjny śląski strój.
W drugiej części zajęć przedszkolaki  zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Po zabiegach higienicznych, przedszkolaki w mig zabrały się za deptanie kapusty.  Natomiast każdy starszak kisił kapustę w swoim własnym słoiczku.